Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain

See on Scoop.itShare Some Love Today

This bioclimatic house, by Estudio José Luis Rodríguez, is a self-sufficient structure integrated into the terrain of the Canary Islands, a landscape characterized by a continuous terracing of the extreme topography.

 

In response to this site, the design features a basalt stone wall that supports a light structure of plywood, galvanized steel walls and glass.

The building’s orientation is determined by solar radiation; photovoltaic panels produce electricity, in order to achieve zero carbon emissions. The living area is connected to the outside with a space that is protected from sun and wind, while a wall located in the sleeping area to the north has a high thermal mass for passive temperature control.

The design also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems by using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli, for example), environmentally certified materials and no harmful elements, such as VOC compounds in synthetic paints and varnishes.

 

View more images of this unique, contextural and contemporary green project at the link to ArchDaily’s feature…

See on www.archdaily.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: